ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΒΙΑ

Απο την Ειρήνη και Νάσια Πασχαλέρη

Τα τελευταία χρόνια η στέβια έχει μπει στις ζωές πολλών από εμάς, αντικαθιστώντας τη ζάχαρη στα γλυκά, τον καφέ και τα ροφήματά μας, προσφέροντας έτσι γλυκιά γεύση, χωρίς όμως τις θερμίδες και κινδύνους που συνδέονται με τη ζάχαρη.

Τι είναι η Στέβια;

Το φυτό Stevia Rebaudiana είναι θαμνώδες βότανο, τα φύλλα του οποίου χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες, παραδοσιακά, σε τρόφιμα και φάρμακα. Η στέβια ήταν αρχικά εγγενής στην Παραγουάη και τη Βραζιλία, αλλά πλέον καλλιεργείται επίσης στην Ιαπωνία και την Κίνα. Χρησιμοποιείται ως μη θρεπτικό γλυκαντικό, δηλαδή περιέχει ελάχιστες έως καθόλου θερμίδες. Η στέβια χρησιμοποιείται ως υγιεινή εναλλακτική λύση στην προσθήκη ζάχαρης σε πολλά ροφήματα, ποτά και φαγητά.

4 Αλήθειες για την Στέβια

● Το φυσικό γλυκαντικό στέβια έχει 200 ​​έως 300 φορές πιο γλυκιά γεύση από την επιτραπέζια ζάχαρη.

● Η στέβια μπορεί να ταξινομηθεί ως «μηδενικών θερμίδων».

● Έχει δείξει πιθανά οφέλη για την υγεία ως εναλλακτική της ζάχαρης, ιδίως για άτομα με διαβήτη.

● Η στέβια δεν φαίνεται να ενέχει κινδύνους για την υγεία όταν χρησιμοποιείται με μέτρο.

Πιθανά Οφέλη για την Υγεία

Ως εναλλακτική λύση στη σακχαρόζη ή την επιτραπέζια ζάχαρη, η χρήση της στέβιας παρουσιάζει σημαντικά οφέλη για την υγεία.

⮚ Διαβήτης

Έρευνες έχουν δείξει ότι η στέβια δεν αποδίδει θερμίδες ή υδατάνθρακες στη διατροφή. Δεν έχει, επίσης, σημειωθεί καμία επίδραση στη γλυκόζη του αίματος ή την ανταπόκριση στην ινσουλίνη. Αυτό επιτρέπει στα άτομα με διαβήτη να καταναλώνουν μεγαλύτερη ποικιλία τροφών και να συμμορφώνονται με ένα πρόγραμμα υγιεινών γευμάτων χωρίς να στερούνται τη γλυκιά γεύση!

Ποικίλες μελέτες τα τελευταία χρόνια καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η στέβια εμφανίζει ελάχιστες έως καθόλου επιδράσεις στη γλυκόζη του αίματος, τα επίπεδα ινσουλίνης, την αρτηριακή πίεση και το σωματικό βάρος.

⮚ Έλεγχος βάρους

Υπάρχουν πολλές αιτίες που κάποιος μπορεί να παρουσιάσει αυξημένο σωματικό βάρος, όπως η άφθονη κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε θερμίδες, λιπαρά και πρόσθετα σάκχαρα, καθώς και η απουσία σωματικής δραστηριότητας. Η πρόσληψη πρόσθετων σακχάρων έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει κατά μέσο όρο στο 16% των συνολικών θερμίδων που λαμβάνουμε, συνδέοντάς τη με αύξηση βάρους και μειωμένο έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Η στέβια, ακριβώς επειδή δεν περιέχει θερμίδες και δεν επιδρά στα επίπεδα της γλυκόζης, μπορεί να αποτελεί μέρος μιας καλά ισορροπημένης διατροφής, βοηθώντας στην καλύτερη διαχείριση βάρους. Τέλος, μία ιδιότητα της στέβιας είναι ότι μπορεί να μειώσει την έντονη επιθυμία για γλυκά και τυχόν τσιμπολογήματα μέσα στην ημέρα, βοηθώντας να ακολουθήσει κανείς μία διατροφή χαμηλή σε ζάχαρη.

⮚ Διαχείριση βάρους σε υπέρβαρα παιδιά και εφήβους.

Τα τρόφιμα και ροφήματα που περιέχουν στέβια μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη μείωση των θερμίδων από τη ζάχαρη στη διατροφή των παιδιών. Πλέον υπάρχουν αρκετά προϊόντα στην αγορά που περιέχουν στέβια φυσικής προέλευσης, όπως η πλήρης σειρά γλυκαντικών Canderel! Αυτή η διαθεσιμότητα επιτρέπει στα παιδιά μας να καταναλώνουν γλυκές τροφές και ροφήματα χωρίς πρόσθετες θερμίδες, ενώ μεταβαίνουν σε μια διατροφή με λιγότερη ζάχαρη. Τα υπερβολικά σάκχαρα και οι θερμίδες συνδέονται με την παιδική παχυσαρκία και τις καρδιαγγειακές παθήσεις στην μετέπειτα ζωή.

Πόσο Ασφαλής είναι η Στέβια;

Επίσημοι φορείς όπως ο FDA (Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων) και η EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων) που ελέγχουν και πιστοποιούν προϊόντα προς κατανάλωση τονίζουν πως η στέβια είναι απόλυτα ασφαλής, δεν είναι τοξική και καρκινογόνος, καθώς επίσης δεν έχει παρατηρηθεί καμία, τουλάχιστον βάσει των πιο πρόσφατων ερευνών, ανεπιθύμητη παρενέργεια.

Δεν υπάρχουν εξειδικευμένες μελέτες που να συστήνουν να μην χρησιμοποιείται η στέβια σε παιδιά, αλλά σίγουρα είναι σημαντικό η κατανάλωση να μην ξεπερνά τα επιτρεπτά όρια που είναι:

● 1,7-16,3 mg / kg σωματικού βάρους / ημέρα για παιδιά 2-14 ετών,

ενώ για τους ενήλικες η ημερήσια δοσολογία είναι:

● 5,6-6,8 mg/ kg σωματικού βάρους / ημέρα.