Q&A ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΕΒΙΑ

1) Ανεβάζει την γλυκόζη αίματος;

Η στέβια δεν έχει καμία επίδραση στην γλυκόζη αίματος ή της πίεσης σε υγιή άτομα.

2) Μπορεί να την καταναλώσει ένας διαβητικός, μια έγκυος ή ένα παιδί ;
Ναι, είναι ασφαλής για τον γενικό πληθυσμό συμπεριλαμβανομένων των διαβητικών, των εγκύων και των παιδιών, εφόσον καταναλώνεται στα συνιστώμενα όρια.
3)Ποιά είναι τα ανώτερα επίπεδα κατανάλωσης ;
Ανώτερα επίπεδα κατανάλωσης που δεν παρουσιάζονται επιπτώσεις είναι τα 1000mg στεβιόλης και τα ασφαλή επίπεδα που προτείνονται είναι 4mg ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα.
Αύτα τα όρια είναι απίθανο ξεπεραστούν, αν σκεφτείτε ότι 1 κ.γ. κρυσταλλική στέβια (0,5 γρ.) περιέχει 8 mg στεβιόλης.
4) Εάν έχουμε δυσκοιλιότητα ή ΣΕΕ μπορούμε να καταναλώσουμε στέβια ;
Η κατανάλωσή της είναι ασφαλής. Η έρευνα δεν έχει επιβεβαιώσει ευρήματα διάρροιας ή φουσκώματος μετά από την κατανάλωση στέβιας σε άτομα με ΣΕΕ.
5) Ποια είναι η αναλογία της ως προς τη ζάχαρη ;
Η στέβια είναι κατά κανόνα, 10-15 φορές πιο γλυκιά από ότι είναι η ζάχαρη. Επομένως το 1 γρ. στέβια αντιστοιχεί σε 10-15 γρ. ζάχαρη. Σε κάθε περίπτωση όμως, συμβουλευτείτε την ετικέτα του συγκεκριμένου προϊόντος που χρησιμοποιείτε. Όλα τα προϊόντα γράφουν την αναλογία στέβιας προς ζάχαρη.
6) Ποιες είναι οι διαφορές της υγρής στέβια με την σκόνη της στέβια ;
Δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ τους. Η διαφορά ως προς τα προϊόντα είναι ποιοι γλυκοζίτες στεβιόλης χρησιμοποιούνται (στεβιοσίδη και Reboudioside A), οι οποίοι διαφέρουν στο πόσο ισχυροί είναι σε σχέση με την ζάχαρη.
7) Ποιες είναι οι ευεργετικές ιδιότητες της στέβιας ;
Η στέβια βοηθά στην απώλεια και διατήρηση του βάρους σώματος, καθώς και δεν επηρεάζει καθόλου την γλυκόζη και την αρτηριακή πίεση. Αυξάνει την καλή και μειώνει την κακή χοληστερόλη. Τέλος φαίνεται ότι έχει θετικά αποτελέσματα στην μείωση της φλεγμονής.
8) Πως μεταβολίζεται η στέβια στο σώμα μας;
Η στέβια δεν μεταβολίζεται. Οι γλυκοζίτες στεβιόλης απορροφώνται ελάχιστα, κυρίως από τα βακτήρια του εντέρου. Μέσα από μια σειρά διαδικασιών η στεβιόλη γίνεται γλυκουρονίδιο στεβιόλης και απομακρύνεται μέσω της ουρίας.
9) Ποια είναι η επίδραση της στα δόντια μας ;

Η στέβια δεν έχει αρνητική επίδραση στα δόντια μας σε αντίθεση με την ζάχαρη, η οποία έχει συνδεθεί με καταστροφή του σμάλτου των δοντιών και την δημιουργία τερηδόνας.