Απο την Ειρήνη και Νάσια Πασχαλέρη
Όλες οι τελευταίες μελέτες από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως, επιβεβαιώνουν πως οι περιοριστικές δίαιτες (με τα γραμμάρια και το μέτρημα των θερμίδων) που μπήκαν στη ζωή μας περίπου πριν 30 χρόνια ΑΠΕΤΥΧΑΝ, καθώς ο πληθυσμός στον πλανήτη μας πάχυνε αντί να αδυνατίσει!
Αυτό συμβαίνει γιατί, κάθε στερητικό σενάριο διατροφής μπορεί να κρατήσει για λίγο, αλλά μετά τα κιλά επανέρχονται, ίσως και αυξημένα, κάθε φορά που επιστρέφουμε στις παλιές μας διατροφικές συνήθειες.
Ποια είναι λοιπόν η λύση;
Αυτή τη φορά ξεκινήστε απλά, χωρίς το άγχος του μετρήματος και του ζυγίσματος του φαγητού, να αλλάζετε σταδιακά τις βλαβερές σας συνήθειες.
Φροντίστε να τρώτε όταν πεινάτε χωρίς να «κυνηγάτε» γεύματα που στην πραγματικότητα δεν έχετε ανάγκη. Όταν όμως τρώτε, θα πρέπει να επιλέγετε σωστές τροφές και σωστά συνδυασμένες.
Η ζάχαρη
Μία από τις πιο απλές διατροφικές αλλαγές που θα σας βοηθήσει να αδυνατίσετε ΕΥΚΟΛΑ και να βελτιώσετε την υγεία σας ΑΜΕΣΑ, είναι να αφαιρέσετε από την καθημερινότητά σας τη ζάχαρη.
Η ζάχαρη είναι μία εθιστική ουσία, η οποία υπερκαταναλώνεται στις μέρες μας και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), ευθύνεται για την αύξηση του ποσοστού παχυσαρκίας και των υπέρβαρων ανθρώπων, ενώ προκαλεί το λεγόμενο μεταβολικό σύνδρομο, διαβήτη τύπου ΙΙ και πολλά άλλα προβλήματα υγείας τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά. (Diet, Nutrition and the Prevention of Chronic Diseases” , 2013). (Hill & Prentice, 1995) (Malik, et al., 2010)
(Malik, Pan, Willett, & Hu, 2013)
H στέβια
H στέβια είναι ένα από τα πιο ασφαλή και καλά μελετημένα υποκατάστατα της ζάχαρης. (Goyal, Samsher, & Goyal, 2010). Πρόκειται για ένα φυτό με προέλευση τη Νότια Αμερική, το οποίο περιέχει γλυκοζίτες στεβιόλης που προσδίδουν 40-100 φορές περισσότερο γλυκιά γεύση σε σύγκριση με τη ζάχαρη, χωρίς όμως τα μειονεκτήματα της τελευταίας!
Εφόσον ο οργανισμός μας δεν τη μεταβολίζει, η στέβια προσδίδει μηδενικές θερμίδες και δεν ανεβάζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
Αν κάνετε, λοιπόν, μόνο αυτές τις μικρές αλλαγές:
- Προσθέσετε στέβια αντί για ζάχαρη (σε σκόνη ή σε υγρή μορφή) στον καφέ σας ή σε όποιο άλλο ρόφημα καταναλώνετε
- Φτιάξετε το αγαπημένο σας κέικ χρησιμοποιώντας την ειδική ζαχαροπλαστική στέβια στην ίδια ακριβώς ποσότητα που θα χρησιμοποιούσατε τη ζάχαρη
- Αντικαταστήσετε τη ζάχαρη, σε όποια μορφή την χρησιμοποιείτε, με στέβια
Η διαφορά στη ζυγαριά αλλά και στο σώμα σας θα είναι τεράστια.
*Το κείμενο επιμελήθηκαν οι Foodsherlocks Ειρήνη & Νάσια Πασχαλέρη.
Αναφορές
Diet, Nutrition and the Prevention of Chronic Diseases” . (2013, December 25). WHO/FAO Expert Consultation -“WHO Technical Report Series.
Goyal, S., Samsher, & Goyal, R. (2010, February ). Stevia (Stevia rebaudiana) a bio-sweetener: A review.
Hill, J. O., & Prentice, A. M. (1995, July 1 ). “Sugar and body weight regulation”. . The American Journal of Clinical Nutrition.
Malik, V. S., Pan, A., Willett, W. C., & Hu, F. B. (2013, October 1). Sugar-sweetened beverages and weight gain in children and adults: a systematic review and meta-analysis. The American Journal of Clinical Nutrition. .
Malik, V. S., Popkin, B. M., Bray, G. A., Despres, J.-P., Willett, W. C., & Hu, F. B. (2010). “Sugar-Sweetened Beverages and Risk of Metabolic Syndrome and Type 2 Diabetes: A meta-analysis”. . Στο Diabetes Care. .
wikipedia . (χ.χ.).